pátek 6. září 2013

Baldur's Gate: Enhanced Edition - All Bards... EE content done!

 Technicky vzato obsahuje BG:EE velkou řádku novinek oproti klasické edici. Na druhou stranu, bambilion vychytaných mikrobugů a nedodělků si třeba já osobně moc nevychutnám. Pro mě je "hmatatelným" obsahem BG:EE nový herní obsah, nová grafika a sem tam nějaká ta drobnůstka. A jaké že to tedy je?


Začněme tím nejdůležitějším:

 Nový herní obsah

Ten představují tři nové postavy se třemi osobními questy. Ty jsou sice asi delší než osobní questy starých známých NPC (nebo aspoň těch, které vůbec nějaký měly) a jsou vcelku dobře napsané, ale třeba u Dorna jde pouze o nějaké to řečnění, jeden souboj s nekromantkou a kostlivci a jeden souboj se skupinou zlých dobrodruhů, jeho bývalých společníků, a to vše v starých známých lokacích. Neera vás zavede do nové wilderness arey, která obsahuje nějaká ty NPC, miniaturní side quest a miniaturní jeskyni. Nejlépe z téhle trojice vychází Rasaad, s nímž absolvujete dva souboje ve městě Baldur's Gate, navštívíte jednu novou wilderness areu (vysokohorskou, moc hezkou) a dvoupatrový dungeon, v němž je side quest - dokonce s hádankou. A jeho osobní příběh je taky asi nejzajímavější. No a to je všechno.


Vchod do jeskyně ledových trollů

Nová grafika

  • všechny animace (ve smyslu intro, outro, odpočívání, přechody mezi kapitolami apod.) byly nahrazeny novými - někdy lepšími, jindy horšími

Balduranův (nebo též Vlkodlačí) ostrov

Příjezd do města Baldur's Gate
  • cca 10 nových nádherných portrétů postav (obrázky Dorna, Rasaada a Neery jsou z nich kupodivu nejméně úchvatné)

  • moderní rozlišení (ale bez toho bych se klidně obešel )

Milé drobnůstky


  • containery na svitky, cennosti a nápoje



Pytlík na cennosti a brašnu na lektvary jsem nikdy nenaplnil, ale přinejmenším krabička na svitky bezedná není.
  • pár nových předmětů, jako je třeba Elven Chainmail (zajímavý zejména pro barda, který sice může nosit leather armor, studded leather armor a chainmail, ale nemůže v nich kouzlit)

  • zlý drowí sorceror Baeloth z Black Pits, kterého můžete vzít do party, ale nemá žádný osobní quest
  • nějaká ta nová muzika (především variace na staré melodie) a řekl bych, že více namluvených quest giverů
  • šípy, šipky a jiné projektily se mohou skládat do balíčků po osmdesáti, narozdíl od původních dvaceti
  • hra běží v moderním rozlišení
  • postavy mají lepší pathfinding
  • předměty, které původně byly prostě jenom "Ring of Protection +1"mají nyní nové, barvitější názvy a popisy
  • pár kouzel z BGII, namátkou třeba Find Familiar a Glitterdust, které jsem i používal
  • při zakládání své hlavní postavy máte navíc k dispozici rasu půlorka, povolání sorcerora a barbara a tzv. kity, druhoediční obdobu prestige class (tohle ale přinesla modovací scéna už před bůhvíkolika lety a zadarmo)
  • můžete bojovat se dvěma zbraněmi, tj. s jednou v každé ruce

Když se ty drobnůstky tahle vypíšou, tak jich není zas až tak málo, a ve hře si pozorný hráč neustále uvědomuje jejich přítomnost, takže pocit, že hraje něco nového, se dostaví. Nicméně jenom málo z nich vede k něčemu, čemu by se dalo říkat "nová herní zkušenost".

Přehled toho, co vlastně bylo v BGEE změněno po technické stránce můžete nalézt zde. Jedná se o věci jako převod herního systému do podoby BG2, lepší rozlišení a náprava cca tisícovky menších chyb (překlepů v textech, kouzel, která nefungují zcela v souladu se svým popisem, apod.), opět v naprosté většiny věci, které byly již dříve vychytány mody.

A pak jsou tady samozřejmě

Black Pits


které naplnily má pesimistická očekávání - tohle jsem od herní série BG nikdy nechtěl, i když nelze autorům upřít, že se jedná o poctivě odvedenou práci. Je to, jako byste šli na zápas Ligy mistrů, a najednou by uprostřed mače vlítl na hřiště soubor Bolšovo těátra a rozjel Labutí jezero - představení to může být perfektní, ale když jdu na fotbal, tak chci, kurva, fotbal!



Hodnocení celkového dojmu z EE lze asi nejlépe vyjádřit penězi. Já tuhle edici koupil ve slevě za 100 Kč. Ok, jsem spokojen. Kdybych za to dal 200 Kč, tak už budu takovej trochu neuspokojenej, a kdybych za to měl dát standardní cenu bezmála 400 Kč, tak... tak... tak bych se na buď vysral (tím spíš, že originál BG1 i s datadiskem už vlastním), nebo bych to bral jako dobrovolný příspěvek firmě, která mi je relativně sympatická a která se třeba, čistě teoreticky a pouze v těch nejmokřejších snech, díky mému příspěvku dohrabe k vydání BGIII.

Jen tak mimochodem, ač to teď nějakou dobu vypadalo s dvojkou naprosto svaleně, tak někdy minulý týden Overhaul Games oznámili, že BGII:EE vyjde 15. listopadu!



1 komentář: