středa 28. listopadu 2018

Videohry podle Dragonlance - sečteno a podtrženo



A na závěr zhodnocení všech 8 (!) her z dragonlancovského universa. Připadlo mi, že nejlepšími měřítky budou tyto:

1) Splnila hra ve své době očekávání hráčů?
2) Jak dobře či špatně hra zestárla, tedy jak si vede ve srovnání s hrami, které přišly po ní?



Heroes of the Lance (1988)
1) Ne. V žánru action adventure hra zoufale zaostávala za dobovými díly Castevanie nebo Zeldy.
2) Hra, která nebyla konkurenceschopná ani v době svého vzniku, se nemohla poměřovat se svými konkurenty ani v letech následujících.


Dragons of Flame (1989)

1) Opět ne. V žánru action adventure hra zoufale zaostávala za dobovými díly Castevanie nebo Zeldy.
2) Hra, která nebyla konkurenceschopná ani v době svého vzniku, se nemohla poměřovat se svými konkurenty ani v letech následujících.


War of the Lance (1989)
1) Ano, tahle hra naservírovala hráčům přesně to, co slibovala, komputerizovanou deskovou hru typu wargame.
2) Vlastně docela dobře. Samozřejmě, figurka představující oddíl vojáků vypadá líp, když je trojrozměrná a hýbe se, ale klidně může být znázorněna plochou a nepohyblivou hrstkou pixelů.


Champions of Krynn (1990)
1) Ano, tato hra poskytla RPG pozitivním hráčům další relativně solidní RPG hru v enginu gold box, který měl sice své mouchy, ale to ostatní dobové CRPG systémy také a tenhle byl mezi hráči oblíbený.
2) Špatně. Ať už bychom akcentovali dungeon crawling, roleplaying nebo taktické souboje, po této hře přišla spousta další erpégéček, které tyto složky zvládly lépe.


DragonStrike (1990)
1) Ano, hráči dostali "3D" simulátor letu a boje na drakovi z pohledu první osoby.
2) Dneska by tahle hra ve skutečném 3D a pořádném rozlišení vypadala nesrovnatelně líp. Už třeba Magic Carpet (1994), který má vlastně dost podobnou náplň a prostředí, je graficky úplně o něčem jiném a 3D engine umožnil do hry vnést další nápady ovlivňující hratelnost.


Death Knights of Krynn (1990)
1) Ano, tato hra poskytla RPG pozitivním hráčům další relativně solidní RPG hru v enginu gold box, který měl sice své mouchy, ale to ostatní dobové CRPG systémy také a tenhle byl mez hráči oblíbený. Navíc zde došlo k několika vylepšením oproti předchozímu dílu Champions of Krynn.
2) Špatně. Ať už bychom akcentovali dungeon crawling, roleplaying nebo taktické souboje, po této hře přišla spousta další erpégéček, které tyto složky zvládly lépe.


Shadow Sorcerer (1991)
1) Ne. Hra sice přinesla pár originálních nápadů a pokusila se posunout od action adventure k žánru tactics, ale zůstala někde na půl cesty, takže její výsledná podoba nedává příliš smysl.
2) Hra, která zaostávala za konkurencí i v době svého vzniku, se nemohla poměřovat se svými konkurenty ani v letech následujících. Při zpětném pohledu jejímu vizuálu nelze upřít jisté retropixelové kouzlo.


Dark Queen of Krynn (1992)
1) Ano, i když určitě ne kategorické "ano". Tato hra poskytla RPG pozitivním hráčům další relativně solidní RPG hru v enginu gold box, který měl sice své mouchy, ale hráči ho měli rádi. To platí. Nicméně v dobové konkurenci titulů z roku 1992, jako byly hry Darklands, Ultima Underworld, Ultima VII, Might and Magic IV, Black Crypt, Ishar nebo Realms of Arcania: Blade of Destiny, bylo evidentní, že jádro gold box enginu je už čtyři roky staré a graficky i herně znatelně zaostává za konkurencí.
2) Špatně. Ať už bychom akcentovali dungeon crawling, roleplaying nebo taktické souboje, po této hře přišla spousta další erpégéček, které tyto složky zvládly lépe.

Ve své době tedy stály za zahrání hry War of the Lance, DragonStrike a goldboxovská trilogie. V rámci ní bych díly řadil (od nejlepšího k nejhoršímu) Death Knights of Krynn, Champion of Krynn a Dark Queen of Krynn s tím, že poslední zmiňovaný bych dokonce označil jako pominutelný. Ne že by byl o tolik horší než předchozí dva, spíš bych mu vytknul, že je to v zásadě pořád to samé, co předchozí dva díly, a v době, kdy vyšel, se dalo sáhnout po řadě mnohem zajímavější RPG titulů.

A v souboji s nemilosrdným časem podle mě jako jediná obstála hra War of the Lance. 

7 komentářů:

  1. Hlásím brutální nesouhlas :) Krynn série jakože obstála špatně?!
    1) Souboje: zajímalo by mne, které cRPG pozdější doby (jmenuj alespoň 15) má lepší souboje? (v podstatě já lepší neznám, byť jsou některé aleposň trochu srovnatelné - Dark sun, Wizardry, ROA a tím to asi končí)
    2) Roleplaying - tam není žádný roleplaying? Nemůžu až tak úplně soudit u všech 3 dílů, ale z vedlejší série rozhodně je několik možností řešit některé události trochu jinak
    3) grafika - obstála skvěle! :)
    4) příběhy - v tomhle dle mého taky obstojí, rozhodně se nemusí stydět.

    Celkově mi právě ten element dobrodružství goldbx her a ta kombinace explorace s taktickým soubojem chybí u dnešních her. Absolutně nechápu, proč někdo dnes nepřijde s podobným konceptem :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě mají lepší soubojový systém všechny hry v Infinity Engine (Baldur's Gate a další), jednak kvůli pestrosti schopností postav (to především) a jednak i proto, že izometrické zobrazení je takové "realistištější" než jenom čtvercová síť. Ze stejného důvodu hodnotím dobře i Fallouty, koneckonců i různé tactics hry jako Jagged Alliance. Z těch novějších Divinity: Original Sin, Numenera, Pillars of Eternity, z těch neizometrických NWN nebo Dragon Age.
      Ale i hodnocení něčeho tak exaktního, jako je soubojový systém, může být ovlivněné osobními preferencemi. :-)
      A většina zmíněných her je na tom určitě líp i po stránce roleplayingu, tedy z hlediska možnosti vybrat si z různých řešení situace, které pak mají různé důsledky.

      Vymazat
    2. Ahoj,
      díky za odpověď (tu jsem si nevím proč přečetl až teď...).
      Samozřejmě, vždy to je o osobních preferencích, já mám rád nejlépe tahové souboje, kde se může vyřádit moje strategické i taktické já. V tomto mi právě souboje z Infinity her přijdou jako těžká degradace a řadím je mezi spíš podprůměrné v rámci cRPG her. To, že je vypadájí více "realisticky" u mě těžko zaboduje, já realismus ve fantasy rpg hrách rád moc nemám. V goldbox hrách jsi přece mohl využívat různé překážky, stěny, kouzla jako Fireball byly dost nepředvídatelná, bylo nutné znát přesně, jak fungují, aby nedošlo k masakru vlastní družiny. Nebo použití Lighning v šikmých chodbách, v tom jsme se vyžíval, jak se kouzlo odráží od stěn a pak s hrůzou sledoval jak zpětný odraz žene proud zpět na sesílatele. Nebo sledovat jak moje postava s vyššími level je schopna útočit vícekrýt za kolo a jak to bylo sakra znát. Těch fičůr je tam bezpočet (napadá mě třeba úprk nepřátel a to někdy i v případech, kdy stále měly převahu). atd.atd. atd. Tohle mi prostě pauzičkované souboje v IE hrách nenabídly ani náhodou.
      a NWN jsi fakt hrál? VždyŤ to byla skoro rubačka...tohle fakt považuješ ze lepší systém než v goldboxech? Nebo Dragon Age...asi je to opravdu o těch prefereních, jinak nevím :)

      Vymazat
    3. NWN série má pro mě lepší systém v tom, že tam jsou použitá pravidla třetí edice D&D, tj. na sebe navazující featy a především téměř neomezené multiclassování, takže se člověk mohl víc vyřádit s různými buildy a tak. Ale máš pravdu v tom, že herně to byla slabota, rubačka, a ještě navíc jednoduchá. Na lepší příběh a lépe postavenej herní svět si člověk musel počkat až na Darkness over Daggerford a NWN2 s datadiskama.

      Vymazat
  2. Souhlas s Richmondem. Lepší souboje než Goldboxy mělo a má máloco. A co se týče roleplaye, tak v tehdejší době byl pro Goldboxy právě roleplay stěžejní, dungeon crawl pochopitelně neměly jako Dungeon Master, šlo o snahu udělat něco jako dračák pod širým nebem a podle mě se to povedlo fantasticky. Máloco má rovněž takovou atmošku jako goldboxy v tomto směru. Článek mi přijde spíše jako účelový odstřel starých her kvůli zastaralému ovládání a zastaralé grafice (která ale rozhodně měla svůj styl nezaměnitelnou atmosféru).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viz moje odpověď Richmondovi, jenom bych dodal, že třeba silver box série (včetně Shadow Sorcerera) měla nevalné hodnocení i ve své době, mimo jiné i kvůli ovládání. Byly to takové divné pokusy, které se nepovedly.
      Stará grafika má samozřejmě hodně nostalgický feeling, ale pro hráče, který není není pamětník, nebude tak silný, zejména ve srovnání se současnými tituly.

      Vymazat
    2. Souhlas, silver box edice je úplně někde jinde než goldboxy. Ty hry asi zaslouženě zapadly.

      Vymazat