neděle 18. března 2012

Baldur's Gate Enhanced Edition


Krátké příspěvky se na tomhle moc často objevovat nebudou, ale v návaznosti na mé nedávné rozezhrání BG po 12 letech (viz Baldur's Gate) se jeví ohlášení BGEE jako zásah vyšší moci.
Vyjít by měla v létě tohoto roku, veškeré novinky lze sledovat na tomto webu: http://www.baldursgate.com. Zatím tam toho moc není, až do tohoto pátku tam bylo jenom logo herní série, ale od příštího týdne by se tam měly začít objevovat příspěvky týkající se herního obsahu BGEE. Prst na tepu doby lze držet i prostřednictví tweetů Trenta Ostera https://twitter.com/#!/TrentOster. Když jsem si dneska přečetl, že BGEE je jenom první krok na cestě k BG3, tak jsem si málem učurnul.

Vývojáři BGEE budou Overhaul Games a hra bude distribuována výhradně prostřednictvím digitální distribuce Beamdog (která má k Overhaul Games velmi blízko). Přesto je na webu BGEE uvedené i logo Atari. Docela by mě zajímalo proč, respektive v čem spočívá jejich role vydavatele hry, protože programovat ani fakticky distribuovat ji nebudou. A jelikož výsledkem tahanic, které jsem popsal zde, je, že takové DDO nemá už s Atari nic společného, i když tuto hru společnost Atari kdysi licencovala a vydala, domnívám se, že Overhaul Games nemusí s Atari spolupracovat ani z toho důvodu, že Atari drží licenci na počítačové zpracování D&D, protože už ho podle všeho nedrží výhradně (a neměli by mít licenci ani na značku Baldur's Gate, ledaže by ji od někoho koupili). Spočívá tedy pozice vydavatele jenom v tom, že zafinancuje vývoj hry a za to dostane nějaká ta procenta z prodeje? V tu chvíli to ale nemusí být Atari se svými distribučními kanály a obchodními a PR partnery, ale prakticky jakýkoli investor (o crowdsourcingu nemluvě).

Žádné komentáře:

Okomentovat